Wat is beleggen?

Beleggen is het proces waarbij je geld investeert met als doel om in de toekomst winst te maken. In plaats van je geld simpelweg op een spaarrekening te laten staan, steek je het in verschillende financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties, vastgoed of andere activa.

Mensen beleggen om hun geld te laten groeien en financiële doelen te bereiken, zoals pensioen, het kopen van een huis of het creëren van extra inkomsten. Het is essentieel om verstandig te beleggen en weloverwogen beslissingen te nemen die passen bij je financiële doelstellingen en situatie.

Bij VanEck Direct helpen we je hierbij. Beleggen brengt echter risico's met zich mee. De waarde van je investeringen kan schommelen en zelfs dalen. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen, je risicobereidheid te begrijpen en mogelijk te spreiden om je risico te spreiden.

Wat is een ETF

Een ETF is een mandje van een selectie van wereldwijd gespreide aandelen, obligaties of vastgoedaandelen. Zo verdeel je jouw inleg automatisch over allerlei bedrijven en markten. (Meer uitleg op de website direct.vaneck.com)

ETF-beleggen is de moderne manier van gediversifieerd beleggen. Je kan met een kleine inleg profiteren van voordelen die voorheen alleen waren weggelegd voor grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen.

De meeste ETFs zijn indexfondsen. Een ETF is een fonds dat op een beurs wordt verhandeld.

De eerste ETF werd in 1993 geïntroduceerd. Dit was een belangrijke innovatie in de financiële wereld. Hieronder leggen we uit waarom. In het kort komt het erop neer dan een ETF de eenvoudigste manier is om een "index te kopen", omdat een ETF met één beurstransactie kan worden gekocht. Het is een innovatie die beleggen democratiseert. 

Wat is het verschil tussen een aandeel en een obligatie?

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, word je mede-eigenaar en deel je in de winst (of verlies) van dat bedrijf. Als het bedrijf goed presteert, kan de waarde van je aandelen stijgen, wat winst oplevert als je ze verkoopt.

Obligaties zijn leningen die je aan een bedrijf of overheid verstrekt. Ze betalen rente gedurende een bepaalde periode en geven je aan het einde van die periode je oorspronkelijke investering terug.

Wanneer en waarom is het geen goed idee om te gaan beleggen?

Beleggen is niet voor iedereen en er zijn momenten en situaties waarin het geen goed idee is om te gaan beleggen. Hier zijn enkele redenen waarom het misschien niet verstandig is om te beleggen:

Geen buffer: Het is belangrijk om een noodfonds of buffer op te bouwen voordat je gaat beleggen. Als je geen geld hebt voor onverwachte uitgaven, zoals medische kosten of autoreparaties, kan beleggen riskant zijn, omdat je mogelijk gedwongen wordt om je beleggingen te verkopen bij ongunstige marktomstandigheden.

Korte-termijn financiële doelen: Als je geld nodig hebt op korte termijn (binnen de komende 1-3 jaar) voor zaken als een aanbetaling voor een huis of het aflossen van studieleningen, is beleggen meestal niet geschikt. De markten kunnen volatiel zijn op korte termijn, er is dan geen garantie dat jouw beleggingen winstgevend zijn geweest op het moment dat je ze weer wil omzetten in geld.

Onrealistische verwachtingen: Als je beleggen ziet als een manier om snel rijk te worden of als een gegarandeerde manier om veel geld te verdienen, dan heb je mogelijk onrealistische verwachtingen. Beleggen brengt altijd risico's met zich mee, en winsten zijn niet gegarandeerd.

Emotionele onrust: Als je snel in paniek raakt bij marktschommelingen en moeite hebt om emotioneel afstand te nemen van je beleggingen, kan beleggen stressvol zijn en je slapeloze nachten bezorgen.

Bij VanEck Direct helpen we je om je financiële situatie, doelen en risicobereidheid zorgvuldig te evalueren voordat je besluit te gaan beleggen. Als je in een van de bovenstaande situaties verkeert, is het verstandig om eerst aan deze punten aandacht te besteden voordat je overweegt te beleggen. 

Hoe werkt beleggen bij VanEck Direct?

Bij VanEck Direct wordt er simpel en goed gespreid voor je belegd. Achter de schermen kopen wij altijd 4 dezelfde VanEck ETFs voor jou aan: 1 aandelen ETF, 1 beursgenoteerde vastgoed ETF en 2 obligatie ETFs. Er kan niet in andere producten of losse aandelen worden geïnvesteerd.

Bij VanEck Direct hoef je als gebruiker van de app niet zelf de ETFs te kopen, dit doen we voor jou. Zodra je een storting doet of je maandelijkse inleg wordt van je rekening afgeschreven dan regelt VanEck Direct de aankopen en het herbalanceren van jouw ETFs.

Waar belegt VanEck Direct in?

Bij VanEck Direct ga je beleggen in een bepaalde verhouding aan ETFs. Dit zijn goed gespreide mandjes van aandelen en obligaties. VanEck maakt deze mandjes zelf. ​De profielen bij VanEck Direct hebben altijd 4 dezelfde VanEck ETFs: 1 aandelen ETF, 1 beursgenoteerde vastgoed ETF en 2 obligatie ETFs. Als je de VanEck Direct app gebruikt dan beleg je in totaal in ongeveer 350 aandelen en 65 obligaties.

Belegt VanEck Direct voor mij?

Wij beleggen de bedragen die je stort voor jou. Het enige wat jij hoeft te doen is de app downloaden, een aantal vragen beantwoorden over je persoonlijke en financiële situatie en een bedrag storten. Wij bekijken vervolgens welk risicoprofiel het beste bij jouw situatie past en laten je zien wat we doen met jouw geld. Jij kiest zelf hoe actief je je beleggingen volgt. Dit kun je te doen door in te loggen in de app en je beleggingen te bekijken op je dashboard.

Beleg ik passief of actief bij VanEck Direct?

Bij VanEck Direct beleg je passief, aangezien je via de app 4 verschillende ETFs in je portefeuille hebt. Het passieve karakter van VanEck Direct ligt deels in het feit dat we een passief beleggingsbeleid volgen en deels in het feit dat een ETF zo nauwkeurig mogelijk een onderliggende index volgt. De 4 VanEck ETFs in jouw portefeuille doen dit ook. Doordat het passief is, kunnen wij de kosten laag houden voor jou.

Hoe weet ik wanneer ik welke aandelen moet kopen of verkopen?

Wij geloven in beleggen voor de lange termijn. Aangezien wij onderliggend aan de app 4 ETFs aanbieden is er geen sprake van het verkopen van (losse) aandelen. Wij raden je aan om eigenlijk alleen maandelijks bij te storten en verder pas te verkopen als het doel is bereikt of de gewenste beleggingsperiode/horizon is verstreken. Wij zien geen reden om uit te stappen, ook als de beurs een tijdje tegen zit. De koersontwikkelingen op de beurs laten zich nou eenmaal lastig voorspellen, zeker op de korte termijn. Daarom heb je een lange beleggingshorizon nodig, om in het geval van een dalende beurs, tijd te hebben om op herstel te wachten.

Waarom houdt VanEck Direct altijd een stukje cash aan?

Bij VanEck Direct wordt er een klein beetje cash aangehouden. Dit doen we omdat we voor jou achter de schermen transacties uitvoeren om jouw beleggingsportefeuille up to date te houden. De beurs is altijd in beweging en daarom hebben we met prijsfluctuaties te maken als we voor je gaan handelen. We houden deze kleine cash marge dus aan om te garanderen dat we de benodigde transacties kunnen uitvoeren.

Aangezien we dit stukje cash dan toch al hebben staan gebruiken we dit ook voor het in rekening brengen van de beheerkosten. Hiermee voorkomen we dat we een stukje van jouw portefeuille moeten verkopen.

Hoe werkt het met herbalanceren bij VanEck Direct?

Voor alle beleggingsportefeuilles streven we naar een vaste strategische asset allocatie, dat wil zeggen een verdeling over de 4 ETFs die gezamenlijk jouw portefeuille opmaken. Als deze ETFs in waarde stijgen of dalen, kan de portefeuille uit balans raken. Om je weer terug te brengen naar het beoogde risicoprofiel en strategie zullen we voor jou op de achtergrond de portefeuille herbalanceren. 

Met welke partijen werkt VanEck Direct samen?

Juridisch gezien is VanEck Direct een merknaam van VanEck Asset Management BV. Met VanEck Direct ga je beleggen in een portefeuille die opgebouwd is met 4 door VanEck gemaakt ETFs.
Daarnaast werken we nauw samen met ID & pay (ABN AMRO) voor de identificatie en betalingen. Voor de administratieve afhandeling op de achtergrond werken we samen met VI Company.  Alle communicatie met jou loopt via onze app of onze supportafdeling. 

Heeft VanEck Direct een AFM vergunning?

Goed dat je je dit afvraagt! Het antwoord is ja, VanEck heeft een AFM vergunning, waarmee de VanEck ETFs kunnen worden beheerd en welke via banken en brokers mogen worden aangeboden. Daarnaast kan VanEck onder haar vergunning via de VanEck Direct app jou rechtstreeks helpen om vermogen op te bouwen. 

Waarom belegt VanEck Direct ook in beursgenoteerd vastgoed?

Bij VanEck Direct geloven we dat beursgenoteerd vastgoed een waardevolle aanvulling kan zijn op een beleggingsportefeuille omdat het doorgaans andere prijsbewegingen vertoont dan traditionele aandelen en obligaties. Door te beleggen in vastgoed via ETFs kunnen wij diversificatie bieden aan jou. Hierdoor wordt het risico gespreid.

Ik heb een klacht over VanEck Direct. Waar kan ik deze indienen?

Dit kun je het beste via onze klantenservice doorgeven. Onderaan de FAQ lijst zie je onze contactgegevens staan.

Wat voor een bedrijf is VanEck?

VanEck is een familiebedrijf dat al sinds 1955 bestaat. VanEck is gedreven door het aanbieden van innovatieve beleggingsoplossingen die het rendement en risico van beleggingsportefeuilles kunnen optimaliseren. (vaneck.com/nl/nl)

VanEck heeft een lange geschiedenis van het aanbieden van nieuwe en sterke kansen waarmee beleggers hun portefeuille kunnen verbeteren. Of de marktomstandigheden nu goed of minder gunstig zijn, het belangrijkste principe van VanEck is dat de belangen van hun klanten altijd op de eerste plaats komen. Dit is een essentieel kenmerk van het VanEck-merk.

Wat gebeurt er als jullie failliet gaan?

Een eventueel faillissement van VanEck Asset Management B.V. heeft geen invloed op jouw bezit. De ETFs vormen namelijk een afgescheiden juridische entiteit, VanEck ETFs N.V. (de beleggingsmaatschappij). VanEck Asset Management B.V (de beheerder) heeft alleen een beheerovereenkomst met die NV, er is dus geen eigendomsverhouding. 
Om je iets duidelijker uit te leggen wat we bedoelden geven we je hierbij een voorbeeld: de VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF heeft als onderliggende waarde 250 wereldwijde aandelen in bezit. Als eigenaar van de ETF ben je dus indirect eigenaar van deze onderliggende aandelen. Deze aandelen worden door het fonds aangehouden op een effectenrekening van de bewaarbank van het fonds (custodian). Bij een eventueel faillissement van deze bewaarbank vallen de aandelen buiten de boedel van de bank. Deze opzet is geheel in lijn met de wettelijke scheiding van beheer en bewaring, zoals ingesteld door de AFM via de Wet Financieel Toezicht (Wft). De structuur is zo ingericht dat een faillissement van VanEck Asset Management B.V. de waarde van beleggingen niet beïnvloedt.

Hoe open ik een VanEck Direct account?

Door de VanEck Direct app te downloaden op je telefoon kun je bij ons een rekening openen. Begin bij het downloaden van de app in de App Store of Google Play Store. Om een rekening te openen moet je een aantal stappen doorlopen. Er wordt je bijvoorbeeld gevraagd om persoonlijke en financiële gegevens in te vullen. Daarnaast worden je identiteit en bankrekening geverifieerd door ID & pay (ABN AMRO). Dit proces duurt in totaal ongeveer 10 minuten. Als alles compleet en juist is ingevuld wordt er meteen een rekening voor je aangemaakt en kun je je eerste bedrag storten en een automatische incasso aanzetten. 

Hoe worden mijn gegevens gecontroleerd?

Met behulp van ID & pay van ABN AMRO kunnen wij op een veilige en betrouwbare manier jouw persoonlijke gegevens controleren. ID & pay is een dienst die ontwikkeld is door ABN AMRO. Zij voeren een scan van je identiteitsbewijs uit en vragen je om een selfie (video) te maken om jouw identiteit te verifiëren. Naast een identity verification platform is ID & pay ook de partij die de betalingen voor je klaarzet binnen onze app. Voor deze diensten teken je binnen de app een apart contract met ID & pay (ABN AMRO) waar wij geen partij bij zijn. Je gaat dus apart een relatie aan met ID & pay (ABN AMRO).

Waarom is er een kennismaking in de app nodig?

Dit vinden wij belangrijk en noodzakelijk om een goede (vermogensbeheer)dienst te kunnen verlenen. Om vermogensbeheer voor jou uit te kunnen voeren zijn we gehouden aan onder andere onze zorgplicht. Om aan deze plicht te voldoen vindt er eerst een kennismaking plaats zodat we de juiste strategie (risicoprofiel) kunnen aanbevelen.

Waarom stelt VanEck Direct vragen over mijn persoonlijke en financiële situatie?

Om goed te kunnen bepalen welk risicoprofiel het beste bij je past stellen we je een aantal vragen om je persoonlijke en financiële situatie in kaart te brengen. Hoe meer juiste informatie je met ons deelt hoe beter wij jou kunnen helpen bij het kiezen van het juiste profiel.

Waarom moet VanEck weten hoe ervaren ik ben als belegger?

Dit is onderdeel van de zorgplicht die we vanuit MiFID meekrijgen omdat we een vermogensbeheerder zijn. Met deze informatie zorgen we dat we een compleet beeld hebben van jou als belegger.

Waarom moet ik weten hoe lang ik van plan ben om te beleggen?

Dit vragen we om de beleggingshorizon van jou als klant in kaart te brengen. Als we weten hoe lang je gaat beleggen dan kunnen we daar een beleggingsstrategie (risicoprofiel) aan koppelen. Daarnaast gebruiken we deze informatie een toekomst projectie te maken in de onboarding. Als klant weet je dan wat de toekomstige verwachte opbrengst is van beleggen. Hou wel rekening met het feit dat dit fictieve projecties zijn. De scenario’s zijn bedoeld om een idee te geven wat er zou kunnen gebeuren, het zijn geen voorspellingen. We geven altijd een verwachting mee met 3 verschillende scenario’s: bij een gunstige markt, een ongunstige markt en een verwachte markt. Echter blijft het een feit dat beleggen onzekerheden met zich meebrengt uiteindelijk kunnen bedragen altijd hoger of lager uitvallen.

Moet ik een eindbedrag kiezen? En zo ja, waarom?

Nee dit is niet verplicht, ook zonder eindbedrag in gedachten kan je gaan beginnen met beleggen bij VanEck Direct.

Is er een minimumbedrag nodig om te kunnen beginnen via de app?

Ja, dat is €100. 

Moet ik periodiek blijven inleggen? En zo ja, wat is daarvoor het minimumbedrag?

Dit is niet verplicht, maar wel wenselijk om op de lange termijn het meeste uit je beleggingen te halen. Als je ervoor kiest om maandelijks/periodiek in te leggen dan kan dat met een minimum van €50.

Ik heb al een beleggersrekening. Kan ik die gebruiken voor VanEck Direct?

Dit is helaas niet mogelijk, omdat wij jou moeten leren kennen als klant. Om die reden moet je een nieuw account aanmaken en door alle vragen heenlopen in onze app.

Kan ik mijn bestaande beleggingsportefeuille overboeken naar de VanEck Direct app?

Nee dat kan niet. Bij VanEck Direct geef je het beleggen uit handen. Wij hebben namelijk onze eigen specifieke beleggingsstrategie en portefeuilleopbouw. Als je wil overstappen naar VanEck Direct dan kun je eventueel je bestaande beleggingsportefeuille verkopen en het vrijgekomen geld op je VanEck Direct account storten. Dit kan vanuit de app nadat je een account bij ons hebt geopend.

Ik heb al een account bij VanEck Direct en ik wil er nog één openen. Hoe kan ik dit doen?

Op dit moment kun je nog maar één rekening openen bij VanEck Direct. In de toekomst willen we het wel graag mogelijk maken om meerdere accounts voor je te openen.

Kan ik mijn account ook pauzeren?

Op dit moment is het niet mogelijk om je account te pauzeren. Wij geloven in beleggen op de lange termijn. Dit omdat we gezien hebben in het verleden dat frequent in- en uitstappen tot minder goede resultaten leidt. Mocht je je doel bereikt hebben of niet meer willen beleggen dan gaan we jouw beleggingen verkopen en je account voor je opzeggen. Bedenk altijd goed of je wel al wil uitstappen, het kan zijn dat je met verlies verkoopt. Iets langer belegd blijven kan vaak dat verlies goedmaken. 

Uiteraard kun je er wel voor kiezen om je maandelijkse inleg voor een tijdje te pauzeren. Je blijft dan nog wel klant bij VanEck Direct en je opgebouwde beleggingen blijven staan. Je kan op ieder moment ervoor kiezen om de maandelijkse inleg aan of uit te zetten.

Wat kan ik met de VanEck Direct app?

Met VanEck Direct ga je beleggen in een portefeuille die opgebouwd is met 4 door VanEck beheerde ETFs. Afhankelijk van het door jou gekozen risicoprofiel wordt de weging bepaald van elk van deze ETFs in jouw portefeuille. We werken met een aandelen ETF, een vastgoed ETF, een bedrijfsleningen ETF en een overheidsleningen ETF. Met name beginnende beleggers zullen merken dat zij goed meegenomen worden in de stap van spaarder naar belegger. Door middel van een onboarding (vragenlijst) doen we een kennismaking, een kennis en ervaringstoets, vragen we de financiële situatie en de risicobereidheid uit. Op basis daarvan wordt een risicoprofiel (wij noemen dat strategie) aanbevolen.

Waar vind ik de app?

De app kan gedownload worden in de App Store en Google Play Store.

Wat heb ik nodig om de app te installeren? (systeemeisen apparaat) 

Momenteel minimaal iOS 13 of Android 10

Wat kost het downloaden en installeren van de app?

Er zijn geen kosten verbonden aan het downloaden of installeren van de app.

Ik krijg tijdens het downloaden/installeren van de app een foutmelding. Wat moet ik nu doen?

Dan kun je het beste contact opnemen met onze service desk. Op de contactpagina staat het juiste nummer.

Kan ik tussentijds geld opnemen/aandelen verkopen? En zo ja, 

Ja, ondanks dat wij het afraden, kan er op ieder moment worden opgenomen. Dit kan vanaf het homescreen door op de blauwe knop met het plusje te drukken. Als je geld opneemt dan regelen wij achter de schermen dat er ETFs verkocht worden en cash geld wordt vrij gemaakt. Dit wordt daarna teruggestort op het IBAN dat bij ons bekend is/dat gekoppeld is aan het VanEck Direct account. 

Welke kosten zitten er verbonden aan storten of opnemen?

Er zitten geen kosten verbonden aan het storten van geld op je VanEck Direct account. Als je geld opneemt voordat je jouw doel hebt bereikt dan vragen we daar wel een (symbolisch) bedrag van €1 voor. We hopen je hiermee goed te laten nadenken over de opname, want, hoe langer je belegt hoe groter de kans dat je jouw doel behaalt!

Kan ik op ieder gewenst moment verkopen en volledig stoppen met het gebruik van de app? 

Ja dat kan. Onder ‘account’ in de app kun je zelf je account opzeggen zonder daarvoor eerst met iemand van de klantenservice te hebben gesproken. Voor het opzeggen van de account worden geen kosten gerekend. Vanaf dat moment kun je niet meer je account heractiveren. Je zal opnieuw door alle vragen heen moeten als je toch besluit weer te beginnen met beleggen bij VanEck Direct.

Wat is dividend?

Dividend is als een beloning die je krijgt voor het bezitten van aandelen in een bedrijf. Het is een deel van de winst dat het bedrijf met jou en andere aandeelhouders deelt, en je ontvangt het in principe regelmatig, zonder dat je actief betrokken hoeft te zijn. Het is een manier om te profiteren van het succes van het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd.

Keren mijn beleggingen bij VanEck Direct dividend uit?

Ja! Dividend is een uitbetaling van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders. Hoe hoog het bedrag aan dividend is, dat verschilt. Het heeft onder meer te maken met de hoeveelheid winst van het bedrijf en met hoeveel jij hebt ingelegd. Bij VanEck Direct wordt jouw dividend automatisch opnieuw belegd. Dit doen we bewust, want daarmee vergroot je je totale beleggingskapitaal. In de loop van de tijd kunnen deze extra aandelen ook weer dividend genereren, waardoor het effect van samengestelde groei wordt versterkt. Dit kan leiden tot aanzienlijk grotere rendementen op lange termijn. Wil je het dividend toch op je bankrekening hebben, dan kun je een bedrag naar keuze zelf opnemen vanuit de VanEck Direct app. Wij zullen dan de benodigde hoeveelheid ETFs verkopen en dit bedrag op je rekening storten. Hou daarbij dan wel rekening met eventuele opname kosten. Kijk daarvoor op de kostenpagina op de website.

Wat gebeurt er met uitbetaalde dividenden?

Bij VanEck Direct wordt jouw dividend opnieuw belegd. Dit doen we bewust, want daarmee vergroot je je totale beleggingskapitaal. In de loop van de tijd kunnen deze extra aandelen ook weer dividend genereren, waardoor het effect van samengestelde groei wordt versterkt. Dit kan leiden tot aanzienlijk grotere rendementen op lange termijn. Wil je het dividend toch op je bankrekening hebben, dan kun je een bedrag naar keuze zelf opnemen vanuit de VanEck Direct app. Wij zullen dan de benodigde hoeveelheid ETFs verkopen en dit bedrag op je rekening storten. Hou daarbij dan wel rekening met eventuele opname kosten. Kijk daarvoor op de kostenpagina op de website.

Wat is dividendlekkage?

De meeste landen houden bronbelasting in op dividenden die bij hen gevestigde bedrijven uitkeren. Veelal ligt dit percentage tussen de 15% en 30% op het uitgekeerde bruto dividend. Om dubbele belasting te voorkomen zijn er fiscale conventies afgesloten die het veelal mogelijk maken (een deel) van de bronbelasting terug te vragen. Bij ETFs (en actieve beleggingsfondsen) speelt deze problematiek ook. Complicatie hierbij is dat de belegger die aandelen niet meer zelf in bezit heeft, maar dat de beleggingsinstelling dit doet. Je bent dan afhankelijk van de beleggingsinstelling om de bronbelasting terug te vragen. In de praktijk is dat meestal niet mogelijk, waardoor de bronbelasting weglekt; de zgn. dividendlekkage. Nederland biedt Nederlands belastingplichtigen een oplossing: Bij ETFs (en actieve beleggingsfondsen) die de zgn. FBI (Fiscale BeleggingsInstelling) status hebben, kunnen Nederlands belastingplichtige beleggers de dividend bronbelasting terugvragen of verrekenen met hun Nederlandse belastingaangifte. Fiscale informatie is primair bedoeld voor beleggers die Nederlands belastingplichtig zijn. Deze informatie betreft geen fiscaal advies. Raadpleeg waar nodig een fiscaal adviseur.

Zijn dividenden belangrijk voor het rendement?

Dividenden zijn belangrijk voor je rendement omdat ze als extra beloning fungeren wanneer je aandelen in een bedrijf bezit. Stel je voor dat je aandelen hebt die in waarde stijgen, maar het bedrijf keert ook dividenden uit. Dit zijn extra geldbedragen die je regelmatig ontvangt, en je kunt ze herinvesteren om meer aandelen te kopen of ze gebruiken zoals je wilt. In feite vergroot het ontvangen van dividenden je totale rendement uit je investeringen. Het is als een bonus bovenop de waardestijging van je aandelen. Bovendien kunnen dividenden een soort financiële stabiliteit bieden, omdat ze een gestage inkomstenbron vormen, zelfs als de aandelenmarkt schommelt.Kortom, dividenden zijn belangrijk voor je rendement omdat ze je zowel inkomen als groeipotentieel bieden, waardoor je investeringen waardevoller worden en je financiële doelen kunt bereiken.

Welke kosten komen er kijken bij het gebruik van de app?

Bij VanEck Direct betaal je (afhankelijk van je risicoprofiel) maximaal 0.71% per jaar op het totaalbedrag van beleggingen. Dat percentage bestaat uit fondskosten en beheerkosten. De fondskosten zijn de kosten voor de ETFs (maximaal 0.21%). De beheerkosten zijn kosten voor de service daaromheen (altijd 0.5%).
Als je bijvoorbeeld €5000 belegt dan betaal je €35,50 per jaar aan deze kosten.
Daarnaast, als je geld opneemt voordat je jouw doel hebt bereikt dan vragen we daar een symbolisch bedrag van $fee voor.

Welke kosten zitten er verbonden aan inleggen of opnemen?

Er zitten geen kosten verbonden aan het storten van geld op je VanEck Direct account. Als je geld opneemt voordat je jouw doel hebt bereikt dan vragen we daar een symbolisch bedrag van $fee voor. Want, hoe langer je belegt hoe groter de kans dat je jouw doel behaalt!

Hoe risicovol is beleggen?

Als je belegt, neem je altijd wat risico. Dit betekent dat er een kans bestaat om een deel van je geld te verliezen. Bij VanEck Direct helpen we je te bepalen hoeveel risico je het beste kan nemen. Bij het aanmaken van je account beantwoord je verschillende vragen op basis waarvan een risicoprofiel wordt aanbevolen. Risico is het best te beheersen als je goed spreidt. Allereerst doe je dit door niet op één paard te wedden, maar door te beleggen in meerdere bedrijven, regio's en sectoren. Bij VanEck Direct zorgen wij altijd voor een goede spreiding.
Daarnaast wordt risico bepaald door de verhouding van aandelen en obligaties binnen je portefeuille. Zit je overwegend in aandelen en minder in obligaties, dan heb je een hoger risicoprofiel. Echter verhouden risico en rendement zich ook tot elkaar in die zin dat hoe meer risico je neemt, hoe hoger je mogelijke rendement is.
Tot slot is jouw beleggingshorizon een manier om je risico te verkleinen, want hoe langer de periode dat je gaat beleggen, hoe meer tijd je hebt om slechte beursjaren uit te zitten. 

Kan ik mijn inleg deels of volledig kwijtraken bij VanEck Direct?

Als je belegt, neem je altijd risico. Dit betekent dat er een kans bestaat om een deel van je geld te verliezen. Bij VanEck Direct helpen we je te bepalen hoeveel risico je het beste kan nemen. Uiteindelijk is en blijft beleggen risicovoller dan sparen. Bij beleggen kunnen koersen stijgen, maar natuurlijk ook dalen. Hou hier dus altijd rekening mee door alleen te beleggen met geld wat je voorlopig niet nodig denkt te hebben. De kans dat je je volledige inleg kwijtraakt is vrijwel nihil als je gaat beleggen in ETFs of via VanEck Direct. Om je inleg volledig kwijt te raken zouden honderden beursgenoteerde bedrijven tegelijkertijd failliet moeten gaan. En die kans achten wij erg klein.

Kunnen mijn beleggingen ook minder waard worden bij VanEck Direct?

Ja, je beleggingen bij ons kunnen, net zoals bij andere beleggingsapps, banken of brokers, ook minder waard worden. Het is belangrijk om te begrijpen dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, ongeacht of je het zelf doet of via een beleggingsapp. Hier zijn enkele redenen waarom je beleggingen in waarde kunnen dalen, zelfs als je een app gebruikt:
Marktrisico: Beleggingen reageren op de schommelingen van de financiële markten. Als de markt waarin je investeert in een neerwaartse spiraal belandt, kunnen de waarde van je beleggingen dalen.
Specifieke risico's: Ook bij VanEck Direct kunnen er specifieke risico's zijn. Bijvoorbeeld, als je investeert in aandelen, kunnen bedrijfsspecifieke gebeurtenissen zoals slechte bedrijfsresultaten de waarde van die aandelen negatief beïnvloeden.
Economische factoren: De economische omstandigheden, zoals rentetarieven en inflatie, kunnen van invloed zijn op de waarde van je beleggingen.

Welke risico's loop ik bij het gebruik van de app?

Als je met VanEck Direct gaat beleggen loop je verschillende risico’s. Je kan een deel van je inleg verliezen. Hier zijn enkele redenen waarom je beleggingen in waarde kunnen dalen, zelfs als je onze app gebruikt:
Marktrisico: Beleggingen reageren op de schommelingen van de financiële markten. Als de markt waarin je investeert in een neerwaartse spiraal belandt, kunnen de waarde van je beleggingen dalen.
Specifieke risico's: Ook bij VanEck Direct kunnen er specifieke risico's zijn. Bijvoorbeeld, als je investeert in aandelen, kunnen bedrijfsspecifieke gebeurtenissen zoals slechte bedrijfsresultaten de waarde van die aandelen negatief beïnvloeden.
Economische factoren: De economische omstandigheden, zoals rentetarieven en inflatie, kunnen van invloed zijn op de waarde van je beleggingen.
Concentratierisico: een te groot deel van de portefeuille beleggen in één enkele sector of categorie. Om dit risico te beperken beleggen we bij VanEck Direct in een breed gespreide portefeuille.

Hoe beschermt VanEck mij tegen die risico's?

Als VanEck kunnen wij jou niet beschermen tegen beleggingsrisico’s. Wel hebben wij zorgplicht richting al onze klanten. Wij voorkomen dat klanten te risicovol gaan beleggen als dit niet bij hun risicobereidheid of persoonlijke situatie past.

Zijn mijn gegevens veilig bij VanEck Direct?

VanEck Direct gaat uiteraard zorgvuldig om met jouw persoonlijke gegevens. We gebruiken je gegevens alleen voor doeleinden waar je vooraf mee akkoord gaat. Kies je ervoor om een automatische incasso in te stellen? VanEck Direct heeft dan geen inzage in jouw bankgegevens en zal alleen de opdracht uitvoeren om jouw gekozen bedrag maandelijks voor je te beleggen. Ook zullen we de door jou opgegeven persoonsgegevens nooit doorverkopen, verhuren of op een andere manier aan andere partijen verstrekken.

Hoe kijkt VanEck Direct naar duurzaamheid?

Bij VanEck Direct vinden wij duurzaamheid belangrijk. Daarom wegen wij alle investeringen op: maatschappelijke impact, milieu-impact en verantwoord ondernemen. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar de financiële prestaties van bedrijven, maar ook naar hoe deze bedrijven omgaan met milieu, sociale zaken en goed bestuur. Deze manier van beleggen wordt "ESG beleggen" genoemd waarbij ESG staat voor Environment, Social en Governance.

Hoe duurzaam zijn mijn beleggingen bij VanEck Direct?

Voor het beleggen in aandelen, vastgoed en bedrijfsobligaties volgt VanEck dit uitsluitingsbeleid:
Aandelen ETF: Uitsluitend bedrijven die voldoen aan het UN Global Compact, OECD Guidelines, en niet betrokken zijn bij controversiële wapens, dierproeven, intensieve veehouderij, en nucleaire energieopwekking.
Vastgoed ETF; Selectie gebaseerd op duurzaamheidsbeleid, met uitsluiting van bedrijven met een lage transparantiescore.
Bedrijsobligaties ETF: Gewogen op basis van duurzaamheidsscores, variërend van milieukwesties tot governance.

Zijn alle VanEck Direct beleggingen dan ook "groene beleggingen"?

Niet allemaal. De aandelen ETF, vastgoed ETF, en bedrijfsobligatie ETF vallen onder artikel 8 van het SFDR framework. Die zijn daarmee geclassificeerd als "lichtgroen". De door VanEck Direct gebruikte staatsobligatie ETF valt onder artikel 6. Met die ETF beleg je in obligaties van Euro landen.

Welke gevolgen kan het gebruik van de app hebben voor mijn belastingaangifte?

Als je bij VanEck Direct gaat beleggen betekent dit dat je vermogen gaat opbouwen in box 3. Deze beleggingen moeten worden opgegeven bij het invullen van je jaarlijkse inkomstenbelasting (IB) aangifte.
Aangezien de ETFs waarin worden belegd in VanEck Direct een FBI-status hebben en de ETFs in de in Nederland geregistreerd staan kun je jouw dividendbelasting terugvorderen bij je jaarlijkse inkomstenbelasting (IB) aangifte.

Vallen mijn investeringen in de app onder het deposito garantiestelsel?

Beleggingen vallen niet onder het DGS, dit geldt alleen voor cash geld. Wij hebben de intentie om het gestorte bedrag voor 99,75% te beleggen. Er zal een kleine cash buffer overblijven. Dit doen we omdat we voor jou achter de schermen transacties uitvoeren om jouw beleggingsportefeuille up to date te houden. De beurs is altijd in beweging en daarom hebben we met prijsfluctuaties te maken als we voor je gaan handelen. We houden deze kleine cash marge dus aan om te garanderen dat we de benodigde transacties kunnen uitvoeren. De cashgelden die zich binnen het VanEck Direct ecosysteem bevinden vallen onder het Deposito Garantie Stelsel. Dan kan het zijn dat je je geld terugkrijgt tot dit maximumbedrag. Hiervoor gelden regels. Het maximum bedrag onder het Deposito Garantie Stelsel (t.b.v. gelden) is nu €100.000,00. Kijk voor meer en actuele informatie op www.dnb.nl.

Kan ik naar een vestiging van VanEck voor ondersteuning bij het gebruik van de app?

Dat kan helaas niet.

Is de app ook beschikbaar in andere talen?

Voorlopig alleen in het Nederlands.

Is er ook een website van de app?

Om alles zo simpel mogelijk te houden bieden we voor VanEck Direct op dit moment alleen een app aan. In principe kun je via deze app alles regelen. Als er toch nog onduidelijkheden zijn of als je andere vragen hebt kun je contact opnemen met Support.

Is de app ook te gebruiken voor mensen met een visuele of auditieve handicap?

Nee op dit moment niet.

Nog steeds vragen?

Mail of bel VanEck Direct:
direct@vaneck.com
+31 (0)20 808 5543
VanEck Direct
Barbara Strozzilaan 310
1083 HN Amsterdam
The Netherlands

Hier. Een leuke titel voor een faq pagina

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla.

Heb je nog steeds vragen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Neem contact op
Wat zijn de kosten van VanEck Direct

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas lectus dolor, interdum non mattis sed, porta in sem. Phasellus ut lorem porta, sollicitudin ligula in, blandit eros. Fusce condimentum tempus elit, vitae mattis lorem iaculis at. Morbi sagittis enim non

Ik wil bij VanEck Direct gaan beleggen, hoe begin ik?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas lectus dolor, interdum non mattis sed, porta in sem. Phasellus ut lorem porta, sollicitudin ligula in, blandit eros. Fusce condimentu.

Moet ik verstand hebben van beleggen om bij
VanEck Direct te kunnen beleggen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas lectus dolor, interdum non mattis sed, porta in sem. Phasellus ut lorem porta, sollicitudin ligula in, blandit eros. Fusce condimentum tempus elit, vitae mattis lorem iaculis at. Morbi sagittis enim non.

Beleg ik zelf bij VanEck Direct, of doet VanEck dat voor mij?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas lectus dolor, interdum non mattis sed, porta in sem. Phasellus ut lorem porta, sollicitudin ligula in, blandit eros. Fusce condimentum tempus elit, vitae mattis lorem iaculis at. Morbi sagittis enim non.

Wat is beleggen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas lectus dolor, interdum non mattis sed, porta in sem. Phasellus ut lorem porta, sollicitudin ligula in, blandit eros. Fusce condimentum tempus elit, vitae mattis lorem iaculis at. Morbi sagittis enim non.

E-mail

direct@vaneck.com

Telefoon

+31 33 1234 5678

Kantoor

Straatnaam 12, 1234 Amsterdam

Bouw nu vermogen op voor later,

met VanEck Direct.

Download vandaag de app en ga er even rustig voor zitten om de stappen te doorlopen en je account in te richten. En dan pakken wij het vanaf daar verder op!
Download de app